Intressant tornslutspel

Ledaren Hans Tikkanen  spelade remi igår mot Pia och det kunde gett Nils Grandelius chans att komma ikapp men partiet mellan honom och Jung slutade remi. En mycket bra insats av Jung och han fortsätter att imponera på mig.
 
Tiger fick en viktig vinst i sitt parti men han hade kunnat råka illa ut.  En oerhört intressant tornslutspel uppkom i nedan ställning.
 
Här har Tiger som svart mot Oscar von Bahr just dragit 30. Ta2. En spännande ställning och det känns som vit har fördel. Lustigt nog pga dubbelbonden på b-linjen. I vanliga fall skulle det vara en svaghet. I det här fallet är den paradoxalt nog en styrka då den ena bonden strävar efter att gå ned i dam och den andra bonden har som uppgift att hindra svart räckvidd för tornet och göra att bonden inte går att stoppa. 
 
Vit spelade 31. Ta6 vilket jag tyckte såg bra och naturligt ut.  Det finns dock ett drag som vinner i ställningen. 31. Tc6!  C-linjen är hemligheten för där är vits torn kraftfullt och på a-linjen gör den inte samma nytta.
 
Om nu svart spelar 31. - Txd2 följer 32. b6 Kapplöpningen har startat men med en helt annan utgång än i partiet.
32. - Tc2 33. Kb5 Txc6 34. b7 ! Snygg finess och vit vinner.
 
Det finns många varianter här och det är intressant att min känsla var rätt att vit hade vinstmöjligheter i ställningen.  Dock är det väldigt svåra saker och speciellt när tiden börjar ticka iväg.  Tråkigt för spelarna att inte få fördjupa sig i sådana här intressanta ställningar pga bristande tid. Ett spännande kampparti !
 
Nu leder Hans med 5 poäng och en hel poäng till godo till Nils och Tiger. Det är mycket. Jag kollade på skoj hur det såg i förra årets SM i Stockholm inför rond 7. Där ledde tre spelare. Det var Hans, Nils och Tiger och de hade alla 4 poäng. Samma toppstrid i år som förra året med andra ord. 
 
Nu blir det kaffe i solen och sedan dags att bänka sig framför sändningen igen.  Ska bli mycket spännande!
0 kommentarer