Damdrag i farten igen

Efter vår lyckade träff i juni ville vi gärna ha en ännu en  schackträff för vårt kvinnliga nätverk med namnet Damdrag.  Jag var lite osäker att ha en träff i juli med tanke på semestertider men vi blev ett litet gäng.
 
Åter igen träffades vi på restaurang Dovas och även denna gång trevligt bemötta. Känns som detta kan bli vår träffpunkt och en fin schackrestaurang !  Man märkte också vad roligt de andra gästerna tyckte det var med hela vårt schackgäng och hur fokuserade vi var på att lösa schackproblemen som Pia ställde upp. Och det var vi verkligen! Mycket kul och lärorikt att lösa schackproblem tillsammans. 
 
Vi fick se en vacker studie med en behändig och trevlig lösning för vit  som kan beskådas i bildcollaget från kvällen. Vidare såg vi den berömda ställningen mellan Fischer och Benkö spelat i  Amerikanska mästerskapet i New York 1963.  Se ställningen nedan.
 
Här spelade Fischer det vackra 19.Tf6 ! med tema blockad.  Det går inte att slå tornet pga e5 och matten på h7 går inte att garderas men svart spelade 19- Kg8.  Det följde 20. e5 och svart spelade 20.-h6. 
 
Ett oväntat försvarsdrag och diskussionens vågor gick höga hur man fortsatte. Vit står fortfarande på vinst och 21. Txh6 vinner men det lite längre tid.   Ibland är enkelhet det bästa svaret precis som livet själv.  Varför ska man göra saker och ting så svåra ?  Fischer spelade det lugna 21. Se2 ! och Benkö valde att ge upp då det är helt slut.
 
Tiden flög iväg och vi hann även med att diskutera framtida insatser för att öka antalet kvinnliga spelare.  Träning är viktigt och vi hoppas att vi kan få igång träningsgrupper som vi har haft tidigare med både Tom Wedberg och Thomas Engqvist. Något som  jag faktiskt själv hade glömt bort men som Eva Jiretorn nämnde var att när vi hade träning med Tom anordnades det regelbundet en match mellan oss och en annan träningsgrupp för vuxna som han hade med enbart manliga spelare. Det var både trevligt och spännande och en mycket prestigefylld match. Det kämpades och ingen gav sig frivilligt kan jag lova!   Tänk vad roligt att införa något sådant igen. 
 
Idéer finns det och det märkte vi igår kväll.
 
Nästa turnering för några av oss blir Cellavision cup i Lund. Det verkar vara en fint arrangerad turnering och jag skulle gärna vilja spela den någon gång i framtiden.Som det ser ut nu och tidigare år är jag alltid i Spanien vid den tidpunkten.   Sedan väntar en stor höjdpunkt med Pias Ladies Open. I dagsläget är 39 spelare anmälda och det är ju fantastiskt kul.  Vilken schackfest som väntar!
 
 
0 kommentarer