Otrolig seger av Nihal Sarin!

Tog en tur in till spellokalen igår och efter att ha varit där för andra gången måste jag återigen berömma lokalen.  Lätt för publiken att se partierna och man kan varva tävlingsatmosfären med att sitta i analysrummet och ta del av instruktiva kommentarer av Jonathan Westerberg och diskutera partierna.  Så finns det samtidigt tevesändningen på engelska som går ut över hela världen på Chess24.  Även där kommenterar publiken men med hjälp av chattforum. Mycket bra upplägg!
 
Spännande partier igår och Stellan Brynell bjöd på sin kunskap som gästkommentator.  Många slutspel igår och intressanta sådana.  Fördelen med dessa sändningar för oss som är fångade i schackets värld - och vi är väl ganska många -  är att man kan i lugn och ro njuta av den laddade tävlingsatmosfären och sedan gå hem och se sändningen och återuppleva allt igen. Nackdelen är väl att det tar lite tid men är det schackfest så är det.
 
Rondens största sensation var att blott 13-årige Nihal Sarin slog Jon Ludvig Hammer! Det på ett mycket övertygande sätt! Kändes som Hammer som vit  förlitade sig för mycket på en bonde på b6 och taktiska finesser i slutspelet men han fick aldrig en chans att komma till tals. Här nedan ser vi nyckelställningen där svart står bättre.
 
 
Här spelade Hammer 29 f3 vilket onekligen ser konstigt ut men var nog ett försök att försöka kväva löparen med e4 i nästa drag.  Problemet är att det ges ingen tid. Sarin spelade direkt a tempo 29.- Lc2 och vit har stora problem.  I partiet blev det merbonde och vits bönder på damflygeln föll. Sarin offrade snyggt sitt eget torn för att föra ned två fribönder till dam. Sedan offrade Sarin igen och den här gången damen mot svarts kvarvarande torn för att vinna bondeslutspel. Tjusigt och imponerande! 
 
Idag väntar fortsatt tufft motstånd för vår unga indiska stjärna  i form av Mihal Krasenkow. Också en starkt spelare och det blir spännande parti att följa! Krasenkow vann igår mo Hans Tikkanen. Tikkanen fick det svårt då han hamnade i väldig tidsnöd. Han offrade en bonde i öppningen som såg lovande ut för pjäsaktivitet men tidsnöden blev övermäktig då han hade 20 drag kvar att göra på tre minuter mot motståndarens väl tilltagna 40 minuter. 
0 kommentarer