Stockholm Elo Challenge 2018

I helgen spelades ovanstående turnering här i Stockholm. Jag hade tänkt att vara med men blev tyvärr förhindrad.
 
Det som förvånar mig är att det kom endast 21 personer till start. Mycket fina priser i turneringen samt fin spellokal och bjöds på förtäring efter turneringen.  Det sistnämnda mycket trevligt!  Konstigt som sagt att det inte lockar fler.
 
De flesta av våra stormästare valde att åka till Tylösand och GP-turneringen men två st valde att slåss om det garanterade första priset på 5000 kr.  Nämligen Erik Blomqvist och Lars Karlsson.  Det blev en mycket spännande uppgörelse och ett publikparti utan like.  Här drog Lars Karlsson längsta strået och skapade en mycket vacker slutställning med att en bonde förvandlades till springare och det följde matt. Så tjusigt!  
 
Inte ofta man ser ren bondekapplöpning i mittspelet och jag är övertygad om att detta parti kommer att spridas världen runt.
 
Det spekulerades på schack.se om Karlsson skulle nöja sig med remi idag för att säkra segern men jag hade blivit mycket förvånad om så var fallet. Motståndaren fick se sig nedmejad av centrumbönder och även här på väg att förvandla sig men det hann bli matt innan dess.
 
Grattis Lasse som vann på nio poäng av nio!
 
Har varit en liten debatt på Schacksnack om anmälningsavgifter i förhållande till priser i turneringarna. Det är roligt att se en turnering som denna med så fina priser och en spelare skrev ett mycket positivt inlägg på Facebook hur glad han var att både vinna prispengar, böcker och biobiljetter.  Kul!
 
Det behöver inte vara stora summer det handlar om men prispengar är absolut en morot i tävlingar. Enbart sakpriser tycker jag bara man ska ha i propagandaturneringar. Inte som vissa klasser i SM där det har blivit en återkommande företeelse.  
1 kommentar
Sune

Ja, Lasse K är en av Sveriges mest talangfulla spelare någonsin. För tankarna till Gösta Stoltz, när denne var på topp. Minns själv när Lasse, 1980 i Skara, satt lugn som vit mot Mikhail Tal. Besvärligt läge men LK avvärjde Tals angrepp och vann partiet..

Svar: Hej Sune, håller helt med och Lasse är konstnär inom schacket. Vilken fantasi och påhittighet samt vilja att vinna! Nu blir jag inspirerad att kolla på detta parti mot Tal och ska läsa om det i TFS.
Susanna Berg Laachiri