Konsten att föra en konstruktiv debatt

I morse läste jag förbundskapten Anders Wengholms svar på inlägget från Juan Bellon som både blivit publicerat på Facebook och Schacksnack. 
 
Vilket svar ! Här kan jag bara konstatera att han inte förstått vad debatten handlar om. Näm.ligen motverka godtycklighet och se faran i det som Trojanska hästen lyfter fram i sitt öppna brev. DEt vill säga vad  ger det för signaler till våra unga spelare.
 
Här har vi Emilia, en spelare som spelat många OS och med hög rating och dessutom kom trea i årets GP för damer och året innan vann samma tävling. Nu utesluts hon pga bedömningen att hon inte anses passa i internationella miljön.. !  Jag skulle kunna skräda orden ordentligt men jag gör inte det. Detta är så befängt att kommentarer är överflödiga.  Jag kan väl ställa samma fråga som Trojanska hästen och säkert många andra. Vad ger det för signaler ? Detta är inget som främjar tjej och damschack på sikt.
 
Vad ska ledarna säga." Kämpa för att bli bra och komma med i OS-laget men se upp för det räcker inte med hög rating och vinster i tävlingar.. "
 
De andra i laget var tydligen " all -in". Visst men kanske också lite bekvämt att inte fortsätta med laguttagningen. Skulle aldrig  hända i öppna klassen.
 
Jag tycker samtidigt att det är dags att någon från styrelsen träder in och svarar  denna debatt.  Det är hela förbundets ansvar med ordföranden i förlängningen.  En person från styrelsen har svarat på Facebook att han inte visste att E Agrest var tänkt att bli lagkapten för båda lagen och Juan Bellon fick verifiera det med att skicka länken från schack.se. 
 
Om jag får vara kritisk känns det inte som kommunikationen fungerar i förbundet. Kommunikation är oerhört viktig! Minns hur ordföranden för Malmö kritiserade uteblivet svar i en fråga och det ska inte få ske.
 
Hur ska vi kunna rätta saker och nå förbättringar om vi inte kommunicerar.
 
Utmärkt med ett träningsläger för damlaget denna helg som Anders Wengholm håller i och intressant att lägga in mental träning.  Positiv nyhet men jag håller inte med  att OS-satsningen i år kanske den högsta någonsin. Ganska överdrivet och det var ett utmärkt träningsläger i Stockholm år 2014 som Juan Bellon höll i tillsammans med Pia. 
 
Min önskan är att man kan slippa en sådan här debatt i framtiden. Fokusera på schack, kontinuerlig träning. Samt sist men inte minst. Följa det beslut som togs av styrelsen hur man tar ut ett lag och vad som gäller !
1 kommentar
Joel

Ja, man undrar hur uttagningen ska gå till i framtiden... det är verkligen inte hållbart att hitta på nya krav inför varje mästerskap utan att kommunicera dem.

För att tjejer inte i onödan ska göra satsningar på en landslagsplats genom att spela aktivt, jobba för svenskt schack och skaffa sig bättre ELO-tal än konkurrenterna måste man väl gå ut med en ny lista med kriterier för landslagsspel. Tjejerna måste givetvis veta vad man ska satsa på så man lägger sin energi rätt.

Om man sammanfattningsvis ska stolpa upp förbundskaptenens svar, då. Vi får se om EK klubbar dessa som riktlinjer vid nästa möte, istället för de nu kommunicerade riktlinjerna om rankingtal och aktivitet:

1. Även om du är Sveriges kändaste schackspelare, med EM-guld i bagaget och vida överlägsen alla andra i laget får du inte ställa “specialkrav” (eller vad jag skulle kalla: ett väldigt rimligt förslag). Detta oavsett om du är Sveriges enda allmänt kända schackprofil som ägnat hela livet åt en oerhört framgångsrik schackkarriär.
2. Du får inte “av olika anledningar” inge en osäkerhet huruvida du är det bästa kortet i den internationella lag-miljön.
3. Du ska vara bra i team building-sammanhang.
4. Du ska ha en “yngre profil”.
5. Du ska snacka om att du tänker börja träna igen.

Jag kan ta på mig att hålla ett seminarium på kommande Skol-SM om detta, så barnen och ungdomarna vet vad de har att sträva efter :)

Svar: Tack för din kommentar Joel och scenariot du målar upp visar verkligen hur befängt och godtycklig denna laguttagning är
Susanna Berg Laachiri