Efterlyser mer empati

Det är mycket regler när man spelar schack och inför helgens turnering var det en lång utläggning av domarna vad man får göra och inte göra. Man måste t.ex använda samma hand när man promoterar en bonde och ryktet säger att man hade kunnat se en liten junior komma storgråtande efter att ha förlorat när han gjort detta fel. Hårt men regler är regler även om det känns att det är lite väl onödigt ibland.
 
Jag tycker det är synd att man inte kan ha regler i empati och uppförande. Hur många gånger är man t.ex inte med om detta att man själv sitter i ett pressat parti med tidsnöd och bordsgrannarna har precis avslutat sitt parti. Vad händer.. Ger de sig iväg till det analysrum som i regel alltid finns på turneringar för att diskutera ? Nej, då börjar man direkt att prata för att ens eget parti är slut och tänker inte på att man stör motståndarna.
 
Tycker också att på samma sätt man ska vara en god förlorare ska man vara en god vinnare och kanske lämpligt att hålla tillbaka sin omedelbara glädje direkt efter partiet. Jag med om det i när jag spelade dag två i Hasselbackens turnering. Gjorde en pjäsbortsättning och t.om när han offrade tillbaka pjäsen för att enbart leda med bonde ville jag inte ta offret. Helt förvirrad men tappade koncepterna och fick ge upp efter ett långt parti.
 
Direkt utbrister motståndaren helt glädjestrålande att detta var hans bästa parti i hela turneringen. Suck, jag var inte på humör att berömma där och speciellt med tanke på att jag satt bort mig och det inte direkt var så att han kombinerat till sig segern.
 
Nu kan jag se på det på ett annat sätt och det är också något att tänka på, att man måste smälta en förlust ibland och få landa efter ett parti.
1 kommentar
Johan

Det är framför allt hårt eftersom han INTE gjorde det felet.

Jag är pojkens far och skulle uppskatta om du hörde även min sons version innan du antar att han gjorde fel.

Det är också hårt om han inte ges möjlighet att förklara sig (till följd av att domaren inte kunde prata svenska och min son är 11 år) och att beslutet trumfas igenom inom någon minut från den uppkomna situationen. Det är hårt att beslutet inte går att överklaga och att motståndaren gömmer sig under pågående överläggningar för att inte riskera sin ynka poäng.

DET är hårt.

Svar: Hej Johan, jag har inte antagit något alls utan hörde bara detta nämnas i en diskussion. Tråkigt när sådant behöver hända i en turnering och att det inte går att lösa. Kanske kan du lyfta detta för vidare diskussion till tävlingsledningen..
Susanna Berg Laachiri