Ibland behövs inget fyrverkeri för att vinna

Blev koll på schack även idag även om det var lite problem med vissa av partierna för livesändningen. Insåg inte det först men började ana ugglor i mossor när en av spelare hade enbart tre minuter kvar för hela partiet i en jämn ställning..
Sådant som händer och som jag skrev tidigare är det fantastiskt att så många partier kan visas samtidigt. Vilken schackunderhållning!
 
Jag brukar alltid välja ut ett parti att studera mer ingående och fortsätter mitt tema på missade vinster. Här var det Thomas Engqvist som hade spelat som svart mycket kreativt och övertygande mot Reynir Helgason. Tidig kvalitetsvinst och även om vit i nedan ställning har mer än tillräcklig kompensation för kvalitén samverkar hans pjäser dåligt och kungsställningen är svag.
 
 
 
I partiet slog svart på c3 vilket krånglar till det hela. Här finns ett mycket vackert och still drag nämligen Ta2 ! Hur ska vit gardera att tornet på b8 kommer till b2 och trycket på e2 är helt dödande. Damen står perfekt på c4 och springaren är bunden. Skulle vara ett passande och logiskt slut men som det blev i partiet kom springaren ut, vit fick fart på sina bönder och säkrade kungsställningen och lyckades vinna.  
 
Gäller att hålla ögonen öppna på dessa stilla och lugna drag. Ibland har man inte tid med dem men ibland är de helt enkelt förödande.. Fascinerande!
 
Jag kollade också på Shirovs parti mot Bengt Svensson och känns verkligen annorlunda att en spelare av sådan kaliber spelar i Superettan. Bara att tacka och ta emot. Blev uppvisning från hans sida i form av en dam som dansade in i ställningen från b3, via a8 och ut igen för att hamna på rutan g4 med en dödande schack. Ser enkelt ut men vi vet alla vad mycket kunskap och förståelse som ligger bakom allt detta.
0 kommentarer