GM Rozentalis komponerar och imponerar!

Näst sista ronden i Kviberg och jag följde återigen partierna live. Jonny Hector hamnade i tidsnödsdrama mot Jonathan Westerberg och vann får man säga en välförtjänt seger då han haft en fin och bekväm ställning under partiet. Westerberg hade två synnerligen jobbiga torn som hade svårt att komma i spel och kunde aldrig få till några hot då Hectors ställning var massiv.
 
Thomas Ernst spelade föredömligt mot Tom Rydström med en stark springare väl posterad och med stödjepunkt. Så starkt  att Rydström var tvingad att offra kvalité och så småningom se sig besegrad.
 
Ett mycket intressant parti var det mellan Milton Pantzar och Rozentalis. Rozentalis som vit spelade fyrspringarspel och Pantzar försvarade sig med en lite ovanlig variant. Intressant att se hur Rozentalis satsade på kungsangrepp och visar hur farligt fyrspringarspel kan vara. Pantzar försvarade sig bra och ett tag såg det ut som stormen hade dragit förbi. Se diagram nedan.
 

Här började jag fundera på om svart hade klarat sig trots allt och kommit ur allt med en merbonde. Här har vit precis slagit en bonde på f4 med damen. Jag tyckte 31 - e5 såg väldigt bra ut för svart men samtidigt verkade det konstigt om inte Rozentalis hade tagit med i sina kalkyler. Mycket riktigt så fann jag vid en närmar betraktelse att det faller på att vit tar löparen på f7 och kan offra sin dam med tanke på att matten på g8. Mycket snyggt men Pantzar undvek fällan och spelade 31.  - Dd6.
 
Vad händer nu och jag började återigen fundera. Byta dam är otänkbart och det finns inga trick på sista raden. Eller gör det ... ?  Rozentalis spelade 32. Df3 varvid svart slog Dxd3. Vits svarsdrag kom både oväntat och med förbluffande kraft och visst finns det tricks på sista raden.
 
33. Td1 !!   Allt bara stämmer och svart gav upp. Stilrent och mycket vackert!
0 kommentarer