GM Lars Karlsson visar vägen eller en framgånsrik kungsvandring

Många schacktävlingar som går live denna helg vilket som vanligt betyder underhållning och spänning.
 
Stockholms Elo Challenge är en populär och trevligt anordnad tävling som jag har hört mycket gott om. Spelas just nu på Stockholms Schacksalonger. Tyvärr har jag aldrig fått möjlighet att spela pga arbetet men någon gång ska det nog bli möjlighet. Nu får jag istället sitta på åskådarplats i hemmets lugna vrå och följa dramatiken på brädet. Ett sådant tillfälle var igår när Lars Karlsson bjöd upp sin kung till en framgångsrik utflykt. Jag har tidigare skrivit om kung på villovägar, dvs en kung som är mer än lovligt byte för angrepp, men icke denna kung som mycket väl visste vad den skulle ta vägen. Samt agerade med största beslutsamhet dessutom. Jag kom in i partiet i nedan lugna ställning där Karlsson har vit mot Seo Jung Min.
 
Hur många skulle inte tänka att det är remi. Så även jag men jag insåg att det fanns bara ett drag för att spela på vinst och så hände också. Seo Jung Min har precis spelat 48 - Dd7 som bemöttes av49. g4! Karlsson spelade föredömligt fram sina bönder och jag blev imponerad av den framtida bonden på f6. Här handlar det inte enbart om fribönder utan om mattbilder! Efter ett antal schackar och en kungsvandring längst brädet där jag länge var övertygad om att det skulle sluta remi med evig schack kom vi fram till denna ställning.
 
92. Kh3! Någon gång tar schackarna slut och hur imponerande att ge bort ebonden som naturligtvis inte går att ta för den vackra mattbilden och hur damen flyger över hela brädet.92- Dxe5 93. Da8 De8 94. Da3 Kg8 95. Dg3 Kf8 96. Dg7 matt, Om svart inte tar bonden utan schackar på d7 tar schackarna slut efter Kg3. Vit tog aldrig bonden eller schackade men fick se sig besegrad några få drag senare. Ett fint genomfört parti av Lars Karlsson! I nästa rond var det dags för ännu en kung att ge sig iväg på segertåg på brädet. Se nedan diagram. Vår stormästare i farten igen och denna gång svart mot Jan Lundin.
 
Hur ska löparen garderas. Jo nämligen med 51.Kg4 som förutom garderar även hotar en matt som inte går att gardera. Motståndaren Jan Lundin gav upp direkt.
0 kommentarer