Låt spelarna få vila innan rondstart

Såg på sändningen från Paris och nio ronder blixt med dessa spelare var lysande underhållning. Vilken kvalite och kamp! Visst fanns det missar men mycket svåra saker som kommentatorerna själva medgav att man ser inte sådant i blixt. Jag lär mig faktiskt ganska mycket på dessa blixtpartier och dessutom lysande underhållning.
 
Att se schack LIVE  och att veta att dessa drag spelas i just denna stund samtidigt som man får se spelarna tänka vid brädet är något alldeles speciellt.
 
Läste referat på utmärkta Chess24 imorse och det visade sig att det inkommit ett klagomål via Twitter från Karjakin om att vissa spelare var tvungna att vara med i ett evangemang två timmer före rondstarten och en spelare hade fått tillåtelse att avstå från detta och istället vila. Spelaren som inte var med var Magnus Carlsen och det visade sig vara en uppvisning i schack för barn.
 
Naturligtvis hur bra som helst för barnen men i vilket annat sammanhang skulle man göra sådant i samband med en schackturnering ?  Varken Messi eller Zlatan skulle spela en uppvisningsmatch i fotboll för barn samma dag en viktig match ägde rum. Vad mera är att jag tror aldrig någon skulle komma på tanken att få fråga dem. 
 
Tror det handlar mycket om att man inte förstår hur ansträngande schack är både mentalt och fysiskt.
 
Självklart förstår jag arrangörerna att de har krav från sponsorerna men sådana saker man kan komma överens med spelarna om att göra vid ett annat tillfälle eller på ett annat sätt. Inför en tävling behöver man ladda upp och måste få vara fri att välja att göra det på sitt eget sätt.
 
0 kommentarer