Tillbakablick på min debut som turneringsarrangör

Igår innan jag somnade började tankarna fara i huvudet och jag började fundera på när jag hade en ganska betydande roll och var med och arrangerade turneringen Stockholm International. Ibland flyter åren ihop och så svårt att minnas det exakta årtalet. Var det 1995 ? Nej då var det en stor turnering i Österskär som Peter Hlawatsch anordnade. 1996?  Nej då var det OS i Armenien.  Livet består verkligen av mycket schack när man minns vilka år det var genom turneringar.
 
Jag tänkte att det var nog 1997 och i morse tog jag TFS utmärka nedladdningar på schack.se till hjälp och mycket riktigt. Det var 1997 och ett reportage jag själv skrivit om turneringen. Verkligen att åka tillbaka i tiden!
 
Det var min uppgift att få tag på och bjuda in spelare och lära mig alla regler vad som krävdes för att turneringen skulle kvalificera för GM-norm. Inte helt lätt och speciellt det först nämnda. Schackspelare kan ha svårt att bestämma sig och gäller för övrigt i många andra sammanhang. Då hade jag ingen rutin men jag lärde mig vad som är viktigt.
 
Jag minns hur jag  tyckte det skulle vara roligt med en stormästare från Island och fick tag på Helgi Olafsson. Fascinerande för på den tiden ringde man och faxade!  Jag minns hur jag mötte upp honom när han kom till Stockholm och hur mycket varma kläder han hade med sig. Han var helt förvånad att det var sommar i Sverige och detta var under augusti månad. På Island är det inte riktigt samma klimat.
 
En lite tråkig sak hände under turneringen nämligen att Patrik Lyrberg offrade sin dam medvetet mot Ralf Åkesson efter tre drag och gav sedan upp partiet. Inte roligt! Jag minns att jag tänkte för mig själv varför ska detta hände i en turnering jag är med och anordnar. Men, men, vissa saker kan man helt enkelt inte stoppa och ibland tar andra saker av livet över och Patrik bad om ursäkt offentligt.
 
Vi spelade i väldigt fina lokaler där Rilton spelades förr om året i Mälarsalen med sin fantastiska utsikt. Jag minns också att jag och min dåvarande sambo tog med en isländska stormästaren på en båttur till Drottningholm på fridagen vilket blev uppskattat.
 
Jag avslutar med att visa en trevlig ställning där Thomas Engqvist har svart mot Johan Hultin. Alltid roligt med en sådan matt!
 
71. -a2 72. Ka1 Se6 73. h7 Sd4!  Uppgivet och springaren gör matt på klassiskt manér.
 
 
 
0 kommentarer