Sverigemästarklassen rond 9 - Den tomma spelplatsen

Scenariot är följande: Tänk dig Eriksdalshallen där SM i schack precis pågår. Du går dit för att som  publik se en rafflande slutrond och vem som ska koras till svensk mästare. Vad får du se.. En stor lokal med där några få spelare finns som spelar sina partier. Publiken är i stort sett obefintlig och de personer som finns är de som är domare. Stämningen är lika avslagen som de sista partier som dragit ut på tiden i en turnering och alla väntar på att få åka hem.
 
Vad är detta?Kan det verkligen vara sista ronden i en spännande turnering ? Svaret är faktiskt jakande och det är Sverigemästargruppen som börjar sin rond några timmar tidigare och en dag innan resten av SM avslutas.
 
Måste verkligen vara ett historiskt ögonblick ! För det kan aldrig någonsin ha hänt tidigare i ett svenskt mästerskap. För min personliga del hoppas jag verkligen ingen framtida arrangör tar efter det konceptet. SM är inte slut men nu har det plötsligt blivit det på något märkligt sätt.
 
Vet inte hur det känns för spelarna  men kan inte tänka mig annat än att det vore roligt att ha publik i denna viktiga sista rond. En annan praktisk detalj är att de spelare som började några timmar senare säkert hade svårt att ha en tyst start utan störningar. Enligt Lars Grahn på sin blogg ,Inte bara schack, kan t.om en spelare ha satt bort en pjäs i ett sådant ögonblick. Sant eller falskt.. Vad som är helt sant är att sådana plötsliga ljud efter att ha varit tyst en lång stund kan störa rejält.
 
Det var synd att Hans Tikkanen inte fick ha större publik omkring sig när den för honom så viktiga remin var ett faktum i partiet mot Jonathan Westerberg.
 
Stort grattis till vår nya Sverigemästare! En mycket imponerande bedrift!
0 kommentarer