Snyggt spelat Nils Grandelius!

Efter fem ronder börjar ställningen i SMgruppen inte oväntat ta form. I går fick vi en ny ledare nämligen NIls Grandelius som genomförde ett mycket fint och imponerande parti mot Axel Smith. Kanske nyckelpartiet för SM!
 
Grandelius visade på en djup ställningsförståelse och jag väljer att citera de målande och genomarbetande kommentarerna från Thomas Engqvists dagliga referat från partierna på SM:s hemsida.
 
" Vit utnyttjade sina pjäser maximalt och om det tidigare var diagonalen c1-h6 som blev överexploaterad var det nu sjunde raden med ett torn på b7, en springare på c7 och ett torn på e7. I detta läge stod vit på vinst och det blev också matt på h7 med tornet efter att vits springaren offrat sig för svarts springare. En imponerande kämpainsats av Grandelius samtidigt som partiet var estetiskt och psykologiskt tilltalande! Så här ska en blivande Sverigemästare spela."
 
Slutdiagrammet illustrerar mer än väl dessa ord och Nils Grandelius som har vit gör det avgörande vinstdraget.
 

46 Sh5! och vit vann. Ett fint parti !
 
 
Idag tänkte jag åka in till tävlingen efter jobbet och se hur det ser ut i spellokalen. Tyckte Stellan Brynell sade en intressant sak om Stockholm och SM i kommentatorsrummet häromdagen, nämligen att man kan förlora lite på att lägga SM på en större ort. Först tyckte jag det var konstigt. Vad är det för fel med vackra Stockholm?  På ett sätt har han rätt för man förlorar charmen och det är lätt att alla schackspelare försvinner i mängden i en större stad.
 
Jag träffade dock på en schackspelare på bussen i söndags på väg att spela SM 65+ av en slump. En och annan schackspelare dyker alltid upp..
0 kommentarer