Schack är hårt

Idag var det ett parti som höjde sig över de andra i SM-gruppen rejält. Det var partiet mellan Hans Tikkanen och Rauan Sagit. Ett otroligt intressant parti där det såg ut som Sagit skulle bolla hem en seger.
 
Tikkanen tog en bonde till priset av en livsfarlig kungsställning och  i kommentatorsrummet gick diskussionens vågor höga. " Vad gör Tikkanen.. " ? Inte nog med en dålig ställning han hade dessutom enbart några minuter kvar på klockan.
 
Sagit spelade utmärkt med ett listigt bondedrag som hotade två bönder. Han valde att ta bonden på c5 men jag tror det var bättre att ta g2 bonden med schack och sedan forsätta att ta bonden på h3. Varför inte för den dåliga kungställnigen finns kvar för motståndaren och det är inte alltid man behöver forcera spelet i sådana lägen.
 
Som det blev nu fann Tikkanen en avvecklingskombination och hastigt och lustigt hamnade han i ett slutspel där han stod lite bättre. Får ge en eloge för iskalla nerver och fokusering här! Samma eloge ger jag till Sagit som kämpade och kämpade. Vann tillbaka sin bonde och såg att ut att kunna hålla ställningen. Den s k eviga tidsnöden hade infunnit sig och Tikkanen erbjöd listigt nog ett avbyte och lockade med en bondevinst. Smart för jag har själv upplevt detta att man gärna byter pjäser och forcerar i tidsnöd.
 
Sagit antog offret och nu blev det svårare och i ett slutspel behöver man sin tid mer än någonsin när det handlar om fribönder och hur kungen ska aktiveras. Det blev en förlust efter 94 drag och förstår att det kan kännas efter en sådan fin ställning. Sagit har inte så många poäng men har ändå imponerat på mig i SM-gruppen.
 
Någon som också har imponerat på mig är Martin Jogstad. I en intervju i P4 nämnde Sveriges Schackförbunds ordförande honom som ett stort framtidshopp. Han har haft långa tuffa partier där han har fått se sig malas ned av tufft motstånd men jag är övertygad om att denna turnering ger vind i seglen för framtiden.
 
Mycket bra kommentarer idag av Stellan Brynell och starkt att klara allting utan sällskap. I gengäld var publiken mer aktiva i rummet vilket är trevligt.
 
Två ronder kvar och vem blir årets svenska mästare..
0 kommentarer